Добрата захранка за рибите

Захранка за риболов

Всеки опитен рибар е на ясно, че добрата захранка е от изключителна степен на значимост за сполучлив улов на риба. Тогава примамката на куката е част от сместа. Стръв от протеинови топчета в захранката са изкусители за много видове риби, с още по-голям ефект те действат при шаран. Всяко едно захранване на мястото за риболов гарантира успех на толстолоб, шаран, бабушка, червеноперка, мряна и още сладководни риби. Във всеки един случаи съставките, количествата и други фактори са определящи от вида на риба и от специфичните условия на самия водоем.

Голямо улеснение днес за риболова са готовите захранки, които се предлагат в магазините. Повечето смески имат всичко необходимо, а от рибаря зависи тяхното порциране и забъркване. Сред продуктите се предлагат универсални и профилирани. При всичко обаче по-опитните въдичари предпочитат сами да създадат подходящата захранка.

Не са редки и случаите, в които избора на захранка се прави с готови смеси, като от въдичаря зависи подбора им. Тук възможностите за импровизации са много, а според условията, водоема, типа риба и още редица фактори се трупа и богат опит, който допринася за качествено приготвената захранка.

Добре е да се обърне внимание на ненужната плевелна рибка, която често и навсякъде присъства. За да се избегне този момент не бива да се прекалява със захранките, а така също да се внимава в съчетанията на смески и аромати.

За стръв с царевица е добре да се вари не повече от 15 минути, след което се добавя ароматизатор. При варене на жито се изплаква с ледена вода. Тези видове захранка са любимо ястие за сладководните риби.

За изкусителна смеска при улов на шаран се използват протеинови топчета и варен коноп. Топчетата се натрошават, с цел да се образува облак, а това заблуждава до голяма степен рибата и не я прави мнителна, а това води до атака без задръжки.

По този начин рибата свиква с мястото на захранка. Друг метод е създаването на хранителен облак няколко дни преди самия риболов. Захранваната област трябва да е по-малка, за да може облака от риба да е по на гъсто.